Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Οι μουφτήδες στην Θράκη…επιλογή των Τούρκων

mouftidesΗ τουρκική εφημερίδα “Sabah” με τον τίτλο «το πρόβλημα με τους μουφτήδες τελειώνει μετά από 25» χρόνια

κάνει αναφορά στο θέμα της εκλογής των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη. Σύμφωνα με τη Sabah η κυβέρνηση Παπανδρέου, έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την εκλογή των μουφτήδων και όχι τον διορισμό τους από το ελληνικό κράτος.
Η Sabah τονίζει πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος είναι αυτός που θα εκλέγει τους μουφτήδες δηλαδή οι Μουσουλμάνοι της Θράκης ή κάποιοι θρησκευτικοί λειτουργοί της κοινότητας αυτής. Ο «ψευδομουφτής» Ξάνθης Ιμπραχίμ Σερίφ τονίζει πως είναι θετική η προσπάθεια αλλά και πάλι υπερασπίζεται την άποψη του του διορισμού από το κράτος των εκλεγμένων από την ίδια τη Μουσουλμανική κοινότητα.
Η τουρκική εφημερίδα γράφει πως η αλλαγή αυτή στάσης του Παπανδρέου, αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή μετά από 25 χρόνια.  

Τι είναι όμως ο Μουφτής;

Μουφτής είναι ιερατικός βαθμός ειδικότερα του σουνιτικού κλάδου της μουσουλμανικής θρησκείας. Είναι ο ερμηνευτής του Κορανίου για την απόδοση δικαιοσύνης.

Το όνομα προέρχεται αρχικά εκ του αραβικού مفتي μέσω της Τουρκικής müftî (= ο ερμηνευτής του νόμου) όπου και κατ΄ επέκταση θεωρείται ο Μουσουλμάνος θεολόγος εντεταλμένος να εκδίδει φετφάδες (fatwā[,αραβικά فتوى‎) - γνωμοδοτήσεις βάσει της Σαρίας - στους πιστούς, κατόπιν ερωτήσεως.

Οι μουφτήδες των μουσουλμανικών κοινοτήτων της Ελλάδας στους οποίους αναγνωρίσθηκαν από την Πολιτεία καθήκοντα δικαστού για θέματα οικογενειακού δικαίου μεταξύ Μουσουλμάνων (Ελλήνων) πολιτών (γάμος, διαζύγιο, κηδεμονίες, διαθήκες, πιστοποιήσεις επιτρεπόμενων τροφών κλπ), διορίζονται από επιτροπή μουσουλμάνων υπό την προεδρία του Νομάρχη. Η Μουφτεία είναι δημόσια υπηρεσία που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και οι διορισμοί σε αυτήν γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

Ο μουφτής πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του δίνει τον νόμιμο όρκο ενώπιον του Νομάρχη. Μισθοδοτείται από το Δημόσιο Ταμείο πολύ πριν οι Έλληνες Χριστιανοί ιερείς ενταχθούν σ΄αυτό. Ορίζονταν ή παύονταν παλαιότερα με Βασιλικό Διάταγμα, σήμερα με Προεδρικό Διάταγμα κατόπιν εισήγησης (πρότασης) του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο θεσμός της μουφτείας λειτουργεί στην περιοχή της Δυτικής Θράκης από την προσάρτησή της στο ελληνικό κράτος, το 1923, και αποτελεί κληρονομιά του οθωμανικού συστήματος διοίκησης. Μεταξύ 1923 και 1990 οι μουφτήδες εκλέγονταν από τους ηγέτες της μουσουλμανικής μειονότητας η οποία ακολουθείτο από την επικύρωσή τους εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας της οποίας αποτελούν δημοσίους λειτουργούς. Η πάγια αυτή πρακτική ανετράπη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν από μερίδα της μουσουλμανικής μεινότητας ζητήθηκε η απευθείας εκλογή των μουφτήδων από τους πιστούς, κατ' εφαρμογή του νόμου 2345/1920 ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Φόβοι για επέκταση του πολιτικού Ισλάμ οδήγησαν το ελληνικό κράτος στην εισαγωγή νέων ρυθμίσεων με το νόμο 1920/1990 (4 Φεβρουαρίου 1991) ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία ενδεκαμελούς επιτροπής μεταξύ των μελών της μειονότητας, αρμόδιας να προτείνει έναν κατάλογο υποψηφίων μουφτήδων εκ των οποίων διορίζεται ένας βάσει προσόντων με θητεία που διαρκεί 10 έτη.

Κύριοι λόγοι τυχόν παύσης του είναι περίπτωση να καταδικασθεί για ορισμένα αδικήματα ή να στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων ή λόγω βεβαρημένης νόσου, ανεπάρκειας, ή ασυμβίβαστης προς το αξίωμά του διαγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Web Analytics